четвъртък, 24 април 2008 г.

о. Хидра (Саронически острови, Гърция)

Съществува остров без коли и транспорт. Да наистина има такова място и то не много далеч. Остров Хидра(Hydra)(гърците му казват Идра / Idra) е на час и половина от пристанище Пиреа (Атина, Гърция) е един от Сароническите острови (Егина, Спетсес, Агистри, Порос / Aegina, Spetses, Agistri, Poros).
Известен е с това, че на него няма коли, градски транспорт или мотори, няма и летище. Само няколко обществени коли са позволени, това са коли на полиция, болница и др.т. Предвижването става с коне или магарета. Удобен е за родители, тръгнали на почивка с малко дете. Също така е добро място за тинейджъри.

о. Хидра е островът на артистите (всеки гръцки остров си има символ). Аз бих казала че това е островът на котките, накъдето и да погледне човек ще забележи най-малко една котка.

Архитектурата на острова е типичната за гръцките острови. Малки бели къщички, високи до 3 етажа с боядисани в синьо или друг цвят прозорци и врати. Такива са хотелите, магазините, таверните и баровете.
На острова има една открита дискотека (тя не работеше по това време на годината: 15-16 март), много кафенета като повечето са клубове вечер, и малки таверни.
Само на 15 минути пеш от ляво на пристанището се намира един от плажовете на острова. Този плаж е с скали, от които може да си изберете една скала и да бъде вашия шезлонг за слънчеви бани. След още няколко минути ще откриете откритата дискотека. Там се намира и едно кафене с много приятна музика, страхотна гледка и с много малко маси. Точно над кафето остават 2 вятърни мелници.

Ако продължите още десетина минути в същата посока ще стигнете до малко пристанище, пълно с рибарски лодки, наречено Камини. Там има няколко традиционни гръцки таверни. До Камини също така може и да се стигне с лодка (такси) от главното пристанище на о. Хидра. До Камини има малък плаж с камъни, ако не ви хареса този плаж може да продължите и ще стигнете до Влихос. Така ако продължите може да откриете още много плажове, но ние нямахме време за това.
Ако тръгнете надясно от пристанището след около 20-25 минути ще стигнете до друг плаж, наречен Мандраки, на който може да да играете плажен волейбол.
о. Хидра е едно очарователно място, което няма как да забравите и на което може да се насладите само за 3-4 дена престой.

Нашата екскурзия беше 15-16 Март.

Няма коментари:

Публикуване на коментар