сряда, 14 май 2008 г.

о. Егина (Саронически острови, Гърция)

Остров Егина (Aegina) е остров от групата на Сароническите острови. Намира се само на 40 мин. от пристанище Пиреа (Атина, Гърция), а цената на билета е около 9 евро в едната посока. Островът е отлична дестинация за един уикенд. Символ на Егина е шам фъстъкът, който се продава навскяъде, също така се продават сладка от шам фъстък, вафли, мед с шам фъстък и всякакви други лакомства.




Според легендите името му идва от нимфата Егина, майката на Еак, която била похитена от Зевс и пренесена на този остров. Тук бил роден сина й, който управлявал острова. Егина става столица на Гърция след освобождението и от турско робство, но само за 2 години.

На о. Егина е роден Платон. Тук се намира и най-запазения храм в цяла Гърция, а именно храма на Афеа (Temple of Aphaia), построен през 5ти век пр. Хр.

Егина не е туристическа масова дестинация. Това не означава че няма плажове и липсват всякакви забавления. Плажовете са доста, таверните и баровете също и то на много добри цени (наполовина по евтино от заведенията около Акропола в Атина). За по-добра ориентация ето линк към карта на Егина с отбелязани плажове и забележителности.
Карта на остров Егина.

Няма коментари:

Публикуване на коментар